Monday, January 22, 2007

Ce este Wi-FI

Citat din PCWorld

Ce este Wi-Fi?

Wi-Fi, prescurtarea de la "Wireless Fidelity", reprezinta o categorie de produse compatibile cu standardele WLAN (Wireless Local Area Networks) bazate pe protocoale IEEE 802.11. Noile standarde care au precedat specificatiile 802.11, cum ar fi 802.16 (WiMAX), fac parte din retelele actuale si ofera multe imbunatatiri, de la arii mari de acoperire pana la viteze mari de transfer.

Se intentioneaza utilizarea retelei Wi-Fi pentru dispozitivele mobile si pentru retele locale ale caror clienti nu sunt stationari, ci se deplaseaza dintr-o zona in alta. De asemenea, conectarea wireless permite unui utilizator care detine un ãwireless-enable computerÓ sau un PDA (Personal Digital Assistant) sa se conecteze la resursele unei retele sau la Internet, cand se afla in apropierea unui access point. Regiunea geografica acoperita de unul sau mai multe access point-uri se numeste hotspot. Produsele certificate oficial au prezent pe ele logo-ul Wi-Fi, care indica faptul ca produsul este interoperabil cu alte produse care afiseaza acest logo.

Avantajele Wi-Fi

- Spre deosebire de sistemele packet radio, Wi-Fi foloseste spectru radio nelicentiat si nu necesita aprobare pentru utilizare.

- Permite dezvoltarea unei retele locale fara utilizarea cablurilor, reducand costurile necesare dezvoltarii retelei.

- Competitia dezvoltata intre producatori a scazut considerabil costurile.

- Multe retele Wi-Fi suporta roaming, permitand unui client sa se mute dintr-un punct de acces in altul in aceeasi cladire, sau zona geografica.

- Wi-Fi este un standard global, clientii Wi-Fi pot lucra in diferite tari de pe glob.


Dezavantajele Wi-Fi

- 802.11b si 802.11g Wi-Fi folosesc un spectru de frecventa de 2,4 GHz, acelasi cu al altor dispozitive cum ar fi Bluetooth, cuptoare cu microunde, telefoane cordeless ori dispozitive de trasnsmisie video, printre altele. Acest lucru poate produce o degradare a semnalului receptionat si implicit a performantei. Alte dispozitive care folosesc frecventa microundelor cum ar fi unele modele de telefoane celulare pot degrada performanta unei retele wireless.

- Cel mai cunoscut standard de encriptare wireless, WEP s-a dovedit a fi usor de ãspartÓ chiar daca este corect configurat.

- Retelele Wi-Fi au o arie limitata de acoperire. Un router obisnuit Wi-Fi care functioneaza in standardele 802.11b sau 802.11g poate avea o raza de 45 m in interior si 90 m in exterior.

- Interferenta unui acces point inchis sau encriptat cu unul deschis poate preveni accesul la access pointul deschis unor utilizatori nedoriti. Aceasta poate cauza o problema in ariile de densitate mare cum ar fi cladirile de apartamente unde mai multi rezidenti opereaza cu access point-uri Wi-Fi.

- Access point-urile pot fi utilizate pentru furtul de informatii personale ale utilizatorilor retelelor Wi-Fi.

- Access point-urile gratuite pot fi utilizate de catre hackeri pentru a initia un atac anonim care face imposibila detectarea de catre proprietarul access point-ului.

No comments: